In ziua de astazi recenziile sunt importante pentru orice afacere din orice domeniu. Important e ca aceste recenzii sa fie 100% reale si sa contina strict parerea clientilor despre serviciile oferite de acea afacere.

Astazi vorbim despre recenziile oferite unitatilor de cazare si cat de reale sunt acestea.

Majoritatea unitatilor de cazare sunt listate pe Booking, Travelminit si alte portaluri de cautare cazari in Romania si nu numai. La fiecare unitate de cazare putem gasi parerile clientilor ce au fost oaspeti in acea unitate de cazare. Bineinteles ca primul care face reclama cu recenzii reale este portalul Booking, dar care daca intrebi managerii sau proprietarii acelor unitati, recenziile nu sunt toate reale ci sunt unele mincinoase de-a dreptul.

Am vazul multe recenzii scrise de oaspetii unitatilor, pline de rautate si venin iar raspunsul este unitatii este pe masura.

Cum ar trebui sa arate o recenzie reala la o unitate de cazare?

In primul rand trebuie sa reflecte strict unitatea si serviciile oferite si nu unele imaginare sau vazute in filme.

De multe ori clientii se cazeaza la motel-uri sau hosteluri si au pretentii de hotel de 5 stele. O recenzie actuala la o unitate de cazare, spunea ca in hotel nu exista salon de coafura si spa, desi nicaieri nu era evidentiat acest lucru in facilitati.

Daca este un hostel, acesta poate fi clasificat la maxim 3 stele in functie de facilitatile sale si serviciile oferite.

Iata o lista cu ce este necesar pentru un hostel de 3 stele cum este si Hostel Paltinis:

Din punct de vedere al organizarii spatiilor si serviciilor aferente:

  • Minim 5 spatii de cazare;
  • Hol de primire;
  • Spatiu pentru administratie;
  • Serviciu de receptie, cu program fractionat in funcție de fluxul turistic.
  • Trebuie sa dispuna de incalzire centrala
  • Suprafata camerelor sa fie corelata cu numarul de paturi, inclusiv cele suprapuse, cu conditia asigurării unui volum minim de aer de 12 mc/persoana

In cazul nostru camerei triple sunt de 28 mp iar Suitele Junior de 38 mp, ceea ce ofera oaspetilor libertate de miscare fara sa se impiedice in colturi de pat sau dulapuri. Aceste marimi ne imping spre cerintele unui hotel de 4 stele.

Din punct de vedere al dotării grupurilor sanitare:

Camerele dispun de grup sanitar propriu cu:

  • Cada sau cuva/cabina de dus;
  • Lavoar;

Din punct de vedere al dotarii din camera:

  • Camera sa detina mocheta/covoare;
  • Sa detina pardoseli simple si usor lavabile;
  • Pat cu somiera sau cu saltea tip relaxa (patul va avea minimum 80 x 190 cm, iar distanta dintre paturi va fi de minimum 75 cm);
  • Husa de protectie pentru saltea;
  • Lenjerie de pat;
  • Dulap pentru haine sau spatiu amenajat pentru lenjerie;
  • Suport pentru bagaje;
  • Scaune/taburete/banchete;
  • Masa;
  • Noptiere/etajere;
  • Perdele si draperii sau alte mijloace obturate;
  • Mijloace de protectie impotriva insectelor;
  • Cos pentru gunoi;
  • Prosop pentru fata;
  • Prosop pentru baie;
  • Pahare pentru apa;
  • Sapun sau dozator;
  • Hartie igienică.
  • Incasarea contravalorii serviciilor si prin mijloace electronice de plata (carduri);
  • Spatiu pentru prepararea si servirea micului dejun;
  • Spatiu amenajat pentru intalniri ale oaspetilor (poate fi si in aer liber);
  • Serviciu de receptie cu personal instruit, cunoscator a cel putin unei limbi straine de circulatie internationala;

Toate cele mentionate mai sus sunt cerinte obligatorii pentru a avea clientii multumiti. Odata ce clientii fac rezervare la un hostel de 3 stele cu aceste facilitati nota finala pentru facilitati nu ar trebui sa fie mai mica de 10. Daca este mai mica, una sau mai multe facilitati nu exista, lipsesc temporar sau sunt defecte.

Pe langa cele necesare clasificarii de 3 stele a hostelului, camerele noastre detin fiecare baie proprie, aparat de aer condifionat, loc pentru relaxare, mini frigider. Draperiile din unele camere sunt din materiale deosebite, iar plasele de tantari de la geamul camerelor si a bailor sunt prezente in toate camerele. Baile sunt pregatite pentru oaspeti astfel incat sa fie gata de utilizare fara a mai aduce la ei sapun sau gel de dus pentru ca acestea sunt incluse in dotarile camerelor.

Unele camere triple sunt dotate cu o chicineta, iar alte camere cu spatii de relaxare sau loc de luat masa. Fiecare camera are acces gratuit la televiziune digitala si internet gratuit, iar pe birourile din fiecare camera se gasesc parola de la internet si lista de programe de la televizoare, plus alte multe informatii importante.

Cu toate aceste dotari si facilitati, clientii ar trebui sa fie multumiti in momentul in care fac rezervare la Hostel Paltinis Hunedoara.

Orice alta facilitate asteptata in unitatile de cazare, ce nu este prezentata ca facilitate in reclama sau anunturile de pe portalurile de travel, nu trebuie notata decat in plus. Oaspetii nu trebuie sa aiba pretentii de Hotel de 5 stele la un hotel de 3 stele, pentru ca nu e cazul. Pretul de la 3 stele difera clar cu cel de la 5 stele, iar acest lucru trebuie apreciat.

Clientul nu este indreptatit sa jigneasca angajatii unitatilor de cazare prin recenziile lasate sau la unitate. Angajatiii unitatilor de cazare trebuie sa isi faca meseria in mod exemplar in limita bunui simt al clientului, pentru ca nimeni nu este obligat sa ofere ceva ce nu exista.

Daca am finalizat capitotolul facilitati, putem merge mai departe spre comportaentul angajatilor fata de clienti si comportamentul clientilor fata de angajatii unitatii.

Cum spuneam mai sus, angajatii trebuie sa aiba un comportament exemplar, iar clientul la fel. Sa cunoasca metodele de plata oferite de unitatea la care este angajat si sa raspunda pe cat posibil la toate solicitarile clientilor. Daca clientii cer avioane, atunci cu parere de rau nu ii vor fi oferite acele avioane pentru ca nu este cazul.

Majoritatea unitatilor de cazare din Romania si nu numai au cel putin un minus la un capitol iar acesta trebuie taxat sau nu de catre clienti. In unele cazuri unitatile de cazare sunt dedicate persoanelor nefumatoare si atunci in multe cazuri nu exista balcon la camere, ceea ce nu trebuie sa fie un minut pentru nota ce va fi lasata ulterior de clienti. Daca un fumator isi face rezervare la o unitate dedicata nefumatorilor isi asuma acest lucru prin check-inul sau la unitate. Nu te poti caza la unitate de nefumatori si apoi sa lasi o recenzie proasta pt ca nu ai avut scrumiera si balcon. Iar la alte unitati desi sunt camere si pentru fumatori, clientii lasa recenzii proaste pentru ca vecinii din cladirile apropiate se pot uita la ei in camera sau in balcon. Unitatile de cazare din orase tind sa aiba vecini sau magazine apropiate, ceea ce nu ar trebui sa deranjeze un client ce doreste cazare in oras. Altfel exista pensiuni in varf de munte unde exista lipsa acuta de vecini.

 

O unitate de cazare situata in oras trebuie sa fie un beneficiu pentru clientii ce pot merge la cumparaturi usor si la orice ora si nu sa fie un impediment.

Recenziile mincinoase de pe Booking fac alti clienti sa nu aleaga acea unitate de cazare, dar de cele mai multe ori recenziile cu note foarte mici 1,2 sau 3 sunt ignorate de posibilii clienti cu o altfel de gandire. Adica nu te poti lua dupa o recenzie de 1 cand alti 10 sau mai multi clienti din aceeasi perioada ofera note de 9 si 10.

Clientii ce se prezinta la unitatile de cazare, dar aleg sa nu se cazeze, trebuie sa se astepte in cazul rezervarilor de pe portalurile de cazari, ca banii aferenti acelei rezervari sa fie retrasi din conturile lor, deoarece unitatea de cazare in general nu minte atunci cand este listata pe portaluri si nu isi asuma deciziile clientilor. Chiar daca clientii pleaca, rezervarile raman active, urmand a fi comisionate de catre portaluri, ceea ce nu e rentabil pentru unitatile de cazare.

Micul dejun

In majoritatea unitatilor d ecazare ce ofera micul dejun in pret sau la extra pret, se ofera in majoritatea cazurilor cam acelasi meniu zilnic. Acest lucru nu este neaparat un punct in minus pentru ca pretul pentru micul dejun este fix si calculat astfel incat clientul sa nu plece flamand, iar unitatea sa nu iasa in pierdere. In momentul in care lasi o recenzie legata de micul dejun care a fost in tot sejurul acelasi este o practica proasta din partea clientului. Ar fi ciudat ca unitatea de cazare sa ceara clientilor sai in fiecare zi alt pret in functie de meniul de la micul dejun.

Curatenia

Curatenia din unitatile de cazare in cele mai multe cazuri este exemplara, dar exista si cazuri unde aceasta curatenie nu mai este curatenie ci un lucru facut de mantuiala. De multe ori am vazut recenzii venite de la clienti care au lasat camerele ca dupa bombardament, dar pretetii maxime la curatenie. Ca si client ar trebui sa fi atent la felul cum arata camera la momentul plecarii si nu sa ceri o curatenie pe care acasa nu exista.

Defectiuni sau lipsurile din camere

In momentul in care ca si client sesizezi ca ceva este stricat si nu poti utiliza, cel mai recomandat este sa anunti pe cineva de la receptie si poti vedea cam care este atitudinea si cat de repede se rezolva, asta daca se poate rezolva. Sunt cazuri in care aparatul de aer conditionat se strica in plina vara, iar reparatia nu depinde de angajatii de la receptie/curatanie/restaurant sau de patron ci tine strict de firmele de reparatii aere conditionate. Acest lucru nu trebuie imputat hotelului sau unitatii de cazare pentru ca nu tine de ea sa vina mai repede cei de la reparatii.

In cazul in care, o baterie sau un para de dus s-a stricat, atunci da, poti ca si client sa scazi din nota faptul ca nu au schimbat inainte sa ajungi in camera sau dupa ce ai sesizat acest lucru.

Raportul calitate – pret

In functie de facilitatile reale ale unitatii si a camerelor, nota trebuie sa fie in concordanta cu reclama. Daca pe portalurile de travel este mentionata o camera dubla cu pat matrimonial si aer conditionat, iar clientii gasesc in camera paturi twin unul pus langa altul si lipsa aerului conditionat, acesta este o reclama falsa la un lucru ce nu exista si trebuie penalizat. Dar daca clientul gaseste exact ce i s-a promis in reclama, nu are motiv sa scada din nota finala oferita unitatii. Si nici sa astepte flori pe pat, sampanii sau cafetiere ori expresoare de cafea daca aceastea nu exista in oferta prezentata pe site-ul unitatii sau pe portalurile de travel.

In momentul in care clientul se cazeaza la o unitate de cazare unde a facut rezervare, accepta din momentul platii toate facilitatile pentru care a facut rezervare si nu va penaliza niciodata lucrurile ce i-ar fi placut sa existe in camera rezervata.

Ca si ultim gand, de ambele parti trebuie sa existe fair-play. Unitatiile sa nu minte ca ofera marea cu sarea iar cand ajunge clientul acesta nu le gaseste nici macar desenate, iar clientii sa nu minta in recenzii ca la hotelul de 4 stele nu exista coafor sau ca in camera rezervata au fost multi tantari. Clientul este direct raspunzator de tantarii din camera daca acesta fumeaza pe geam si tine plasele de la geamuri deschise. Nu e pot imputa comportamentele clientilor, unitatilor de cazare.

Daca ti-a placut acest articol, poti lasa o parere mai jos.

Ne revedem in recenziile viitoare 🙂